У Концертној сали Центра за културу Смедерево, 10. фебруара са почетком у 18 часова, одржала се промоција романа „Зов карауле“. Промоцији је присуствовало око 230 посетилаца, као и припадници Војске Србије и локалних медија. О самом догађају аутор Ненад Милкић је написао следеће:

На позив једног од хероја са Кошара, Ивана Остојића – Остоје, кренули смо пут Смедерева, где се десетог дана фебруара требао одржати помен палим војницима са Кошара, као и промоција књиге „Зов карауле“.

Остоја се прихватио јако тешког и захтевног задатка те је у претходних месец дана анимирао много људи који би узели учешће у активностима тог дана. Посебнан поздрав за пријатеље из навијачке групе која подржава ФК Смедерево, који су се појавили како на помену тако и на каснијој промоцији.

А вече је било много више од промоције књиге. Признајем био сам скептик када је Остоја показао салу где ће се одржати промоција. Простор је био огроман. Али се сала брзо пунила и ускоро је у сали која прима 200 места било и људи који су морали да стоје јер места за седење више није било.

Херојство граничара са Кошара, очигледно је познато Смедеревцима те су дошли на овај начин да се захвале и одуже Кошарцима, али и припадницима суседних караула Морина и Ђеравица, којих је у сали било 15-ак.

Осим моје маленкости, публици су се обратили четворица хероја са Кошара, и то смедеревац Остоја, Београђани Дража и Ћале, крагујевчанин Пламен, као и београдски новинар Михаило Меденица.

Публика је пажљиво и са нескривеним емоцијама пратила говоре, али и аутентичне слике које су путем видео бима пуштене у позадини. Аплаузи су дуго одјекивали у ноћ. А ред за потписивање књиге је био дуг… Хвала вам драги пријатељи, а од вечерас и саборци у борби против заборава.

Одмах након промоције, задржали смо се још скоро сат времена у разговору, планирајући даље пројекте и акције, уз обећање да ћемо ускоро отићи и у Лаћарак код Сремске Митровице, како би се одала почаст страдалом хероју Божићу.

На самом крају, у славу пале браће, развијен велики транспарент који је донео Милан Чучковић, на ком су исписана имена палих бораца у рејону карауле Кошаре.

Велики поздрав за све пратиоце сајта www.nenad.in.rs, са неке пумпе на аутопуту, од браће по перу, Михаила Меденице и Ненада Милкића.

НАПИШИТЕ КОМЕНТАР

Унестите коментар!
Унесите име