У претходној недељи су се издешавале многе ствари које су за коментарисање из овог или оног разлога. Било је ту свега, од испадања Србије са Мундијала, преко завршетка још једне од еипизода из серијала заглупљивања народних маса (искрено не знам како се звао тај ријалити о ком се помпезно писало у последње време), затим протеста за Видовдан у Београду уз присуство неколико хиљада људи, до вести о смрти бившег фудбалера и капитена Ц.Звезде Буњевчевића. Ипак, за мене је вест недеље, оно што је посебно обележило не само претходну седмицу, већ се надам и годину и деценију иза нас је то што поново отворен, после 15-так година, Народни музеј.

Верујем да је код многих ово прошло незапажено, али, људи, морамо схватити да нема јаке државе без поштовања сопствне културе. Народни музеј је одувек био наше огледало, како у време док није радио, тако и сада када је коначно отворен за посетиоце. Генерације су стасале без прилике да уђу и завире у унутрашњост ове дивне зграде, дечије ескурзије су слате по разноразним светским престоницама и тиме прескакали основну лекцију која гласи – ако желиш да упознаш свет, прво спознај себе. Питам вас да ли има сопствене спознаје без да сте бар једном крочили у Народни музеј Србије?

Лично мислим да нема. Морамо цео живот радити на себи, на уздињау нас као личности и као јединки, али и нас као делова једне велике нације. Разумем ја ту потребу још од Рима наслеђену да се народу треба дати хлеба и игара, да се разним ријалити програмима и вишесатним преносима спорта скрене пажња са политичких ствари, и волео бих, о Боже како бих силно волео, да сада милиони који су се тим забавама занимали посете Музеј. Не морају се одушевити, не морају више никада ући, никада га више посетити, али бар једном платите ту улазницу и обиђите експонате. Саветујем да онда прескочите пиће у оближњим кафићима и да пређете преко пута у Народно позориште да одгледате бар једну представу. Било коју. Само да се удобно сместите у оне дивне црвене столице и уживате у репертоару.

Боже, колико жудим да нам главне вести у новинама буду слике препуних музеја, путујућих позоришта, комедија и трагедија на отвореном, јубиларним извођењима. Сањам о томе да потрошимо милионе порука на гласање која је нпр. представа била најбоља у тој сезони, или која је књига најпопуларнија (а да није од оних, знате на које мислим!). Да се покрену расправе о књигама, сликама, музичким делима. Нећу да ме занима ко ми је председник и премијер, нити ко су ми чланови владе. Нећу да излазим на изборе сваких годину дана. Ја само желим музеј и позориште, књижевне трибине, ликовне колоније.

И зато је за мене ово главна вест не само ове недеље већ и године иза нас, али вероватн и пред нама. ПОНОВО РАДИ НАРОДНИ МУЗЕЈ. И једва чекам прву посету Београду, надам се да ће ускоро бити, да себе и своју супругу частим одласком у Народни музеј (Музеј сербски), и позивам вас драги моји, када вас пут нанесе у Београд посетите ово здање. Поведите своју децу. Учите их да ниједна држава света не може опстати ако нема јаку културу иза себе, а верујте ми, мало држава на свету може да се подичи да имају нешто слично нашем Народном музеју. Ценимо то!

Чињенице о Народном музеју:

1 – Основан је 1844. године (за време просветитељства српске државе) и налази се на Тргу републике, баш на месту где се некада налазила чувена кафана „Дарданели“. Селио се више пута, а прво седиште му је било у Капетан Мишином здању.

2 – Настао је указом тадашњег министра просвете Јована Стерије Поповића, као Музеј сербски.

3 – У садашњој згради је од 1952. године (пре тога зграда је у Краљевини служила као Управа фондова)

4 – У оквиру њега су и Вуков и Доситејев музеј, Галерија фресака, Спомен-музеј Надежде Петровић, итд.

5 – Чине га четири одељења (археологија, средњи век, новија уметност и нумизматика).

6 – Најважнији експонат је свакако Миросављево јеванђеље, док међу осталим бројним експонатима истичем и слике Надежде Петровић, Паје Јовановића, Саве Шумановића, статуе из Винче, Мештровићеве скулптуре, Београдска мумија, и много тога још.

Миросављево јеванђеље

НАПИШИТЕ КОМЕНТАР

Унестите коментар!
Унесите име